De veilige plek
Je kind helpen emoties te reguleren

Kinderen moeten nog leren emoties te reguleren. Soms zijn ze overprikkeld en hebben ze even rust nodig. Creëer een veilige plek zodat je kind zelf kan bepalen (en leert aanvoelen) wanneer het even rust nodig heeft en zich even wil terug trekken.
Maak er een knusse plek van, met kussen, een plaid en knuffels. Verder kan je denken aan
- een potje crème (je handen insmeren met een beetje crème werkt troostend en rustgevend, het helpt weer in je lijf te komen)
- stressballetjes
- een prentenboek waar in de hoofdpersoon boos, bang of verdrietig is en empathie krijgt en een oplossing vindt
- figuurtjes of een print waarop emoties
zijn afgebeeld
- een print met suggesties voor grappige ademoefeningen
- spullen om de ademhaling te verdiepen:
- een veertje die je weg kan blazen (zodat ademhaling dieper wordt)
- een bellenblaas
- een molentje die gaat draaien als je blaast
- een print met stappenplan
om te reguleren (je kunt dit ook goed samen doen)
De veilige plek is bedoeld om jezelf te reguleren. Daarom is het nooit een strafplek, je kunt er niet door papa, mama of verzorger naartoe gestuurd worden. Als volwassene kan je wel een suggestie doen, maar voorkom dwang bij rondom de veilige plek. De veilige plek is ook geen speelplek. Als je weer rustig bent, kom je weer uit de veilige plek. Leg het daarom niet vol met speelgoed, maar alleen met dingen die helpen om te reguleren.
De veilige plek is voor iedereen in huis. Iedereen die zich even wil terugtrekken om tot zich zelf te komen, mag het gebruiken. Dus ook papa's en mama's. Als je er zelf naartoe gaat, laat je meteen zien, dat iedereen het wel eens nodig heeft om even tot jezelf te komen. Dat het geen schande is. Een belangrijke regel is wel, dat je er met maximaal 1 persoon tegelijk in mag. Dit om opnieuw overprikkeling te voorkomen. Een tweede persoon mag erin, als degene die er zit, aangeeft even hulp/ een knuffel of een gesprekje nodig te hebben.
Je kunt van te voren afspraken maken wat je moet doen als er al iemand in zit, en een ander heeft ook behoefte aan zelfregulatie. Is er dan een reserveplek, mag je dan even een knuffel komen lenen of ...

Wat een mooie reacties kreeg ik op mijn vorige post (waarom kinderen bij mij met spelen stopten. Herkenning alom. Het is iets dat blijkbaar vaker wordt gedaan. Jacqueline Schoemaker gaf me nog wat andere voorbeelden. En ik moet zeggen, ook die interventies heb ik allemaal geprobeerd als beginnend kleuterleidster. Met steeds hetzelfde onbedoelde effect: de kinderen stopten met spelen. Een kind observeren, volgen en meespelen blijkt nog niet zo eenvoudig. Daarom 5 interventies waardoor kinderen stoppen met spelen.

Ik ben daar Ik ben daar als je pas 4 jaar bent Ik ben daar als je al 12 bent Ik ben daar als je t even niet meer weet Ik ben daar als je geen woorden hebt voor wat je dwars zit Ik ben daar als je niet wilt praten Ik ben daar om zonder woorden contact met je te maken Ik ben daar zodat je je verhaal spelend kan vertellen Ik ben daar zodat je kunt doen, beleven en ervaren Ik ben daar zodat je je gezien en gehoord weet Ik ben daar zodat je je begrepen en erkend voelt Ik ben daar zodat je nieuwe dingen kan proberen Ik ben daar zodat je een positieve manier hebt om met je heftige gevoelens om te gaan Ik ben daar om voor jou te benoemen Ik ben daar zodat je (weer) durft te vertrouwen Ik ben daar als vaktherapie je kan helpen Ik ben daar als het nodig is en niet pas maanden later Ik ben daar als je ouders het ook even niet meer weten Ik ben daar in jouw stad Ik ben daar om je zorg op maat te geven Ik ben daar zolang het nodig is Ik ben daar #ikbendaar #vaktherapievaltookonderjeugdwet #jeugdhulp #speltherapie #geenwachtlijst #groenepolsbandjes #jeugdprofessional #steunjeugdzorg