Hoe gebruik je visuele verwachtingen
Visuele verwachtingen helpen executieve functies ontwikkelen
Hoe gebruik je visuele verwachtingen
Visuele verwachtingen laten kinderen zien wat er van ze verwacht wordt in een situatie. Hoe meer informatie we kinderen geven over onze verwachtingen, hoe groter de kans dat ze bereid zijn mee te werken en te slagen. Bepaal je verwachting, laat in een plaatje zien hoe je kind dit kan doen, doe het voor, oefen meerdere keren samen, moedig aan en wijs op de afbeelding als het eens misgaat. (“Oeps! Kijk eens naar het plaatje en kijk dan eens naar je jas om te zien wat je moet doen.”). Vier daarna ook het succes (“Het is gelukt, je heb je jas opgehangen zodat niemand erover kan struikelen, dat is veilig!").
WAAROM
Zo'n visuele herinnering is belangrijk omdat de rechterhersenhelft leert via afbeeldingen. De rechterhersenhelft helpt ook bij zelfregulatie. Een visuele herinnering van acceptabel gedrag geeft duidelijkheid (rust en veiligheid) en vergroot de effectiviteit van een regel of verwachting. Je kind leert zo executieve functies ontwikkelen.
WANNEER
Je kunt visuele verwachtingen gebruiken voor van alles en nog wat: in de gang, om een jas op te hangen, een checklist wat mee moet naar school of bij de speelgoedkast waar iets opgeborgen moet worden.
Bron: Consciousdiscipline, opvoeden vanuit veiligheid, verbinding en probleemoplossen

Wat een mooie reacties kreeg ik op mijn vorige post (waarom kinderen bij mij met spelen stopten. Herkenning alom. Het is iets dat blijkbaar vaker wordt gedaan. Jacqueline Schoemaker gaf me nog wat andere voorbeelden. En ik moet zeggen, ook die interventies heb ik allemaal geprobeerd als beginnend kleuterleidster. Met steeds hetzelfde onbedoelde effect: de kinderen stopten met spelen. Een kind observeren, volgen en meespelen blijkt nog niet zo eenvoudig. Daarom 5 interventies waardoor kinderen stoppen met spelen.

Ik ben daar Ik ben daar als je pas 4 jaar bent Ik ben daar als je al 12 bent Ik ben daar als je t even niet meer weet Ik ben daar als je geen woorden hebt voor wat je dwars zit Ik ben daar als je niet wilt praten Ik ben daar om zonder woorden contact met je te maken Ik ben daar zodat je je verhaal spelend kan vertellen Ik ben daar zodat je kunt doen, beleven en ervaren Ik ben daar zodat je je gezien en gehoord weet Ik ben daar zodat je je begrepen en erkend voelt Ik ben daar zodat je nieuwe dingen kan proberen Ik ben daar zodat je een positieve manier hebt om met je heftige gevoelens om te gaan Ik ben daar om voor jou te benoemen Ik ben daar zodat je (weer) durft te vertrouwen Ik ben daar als vaktherapie je kan helpen Ik ben daar als het nodig is en niet pas maanden later Ik ben daar als je ouders het ook even niet meer weten Ik ben daar in jouw stad Ik ben daar om je zorg op maat te geven Ik ben daar zolang het nodig is Ik ben daar #ikbendaar #vaktherapievaltookonderjeugdwet #jeugdhulp #speltherapie #geenwachtlijst #groenepolsbandjes #jeugdprofessional #steunjeugdzorg